İnsanların Yeni Akrabası ‘Ejderha Adam’, Bize Neandertallerden Daha Yakın Olabilir

Ejderha Adam’ı doğal yaşam alanında gösteren tasvir. Eser: Chuang Zhao

Harbin kafatası olarak bilinen ve neredeyse mükemmel biçimde korunmuş antik bir insan fosili, Hebei GEO Üniversitesi’nin Yerbilimleri Müzesi’nde duruyor. Bilim insanları, bilinen tüm Homo kafataslarının arasında en büyüğü olan bu kafatasının, Homo longi veya “Ejderha Adam” adı verilen ve yeni keşfedilen bir insan türünü temsil ettiğini aktarıyor. Bugün The Innovation bülteninde üç makale halinde yayımlanan bulgular, Homo longi soy hattının en yakın akrabalarımız olabileceğini akla getiriyor. Bulgular ayrıca insan evrimine dair bildiklerimizi de yeniden şekillendirme potansiyeli taşıyor.

Makalenin eş yazarı ve Hebei GEO Üniversitesi’nde taşılbilim profesörü olan Qiang Ji, “Harbin fosili, dünyada bulunan en eksiksiz insan kafatası fosillerinden birisi” diyor. “Bu fosil, Homo cinsinin evrimini ve Homo sapiens‘in kökenini anlamada büyük önem taşıyan pek çok biçimsel detayı muhafaza etmiş.”

Kafatası, söylenenlere göre 1930’lu yıllarda Çin’in Heilongjiang bölgesindeki Harbin şehrinde keşfedilmiş. Bu dev kafatasının taşımış olabileceği beyin, çağdaş insanların beyni ile kıyaslanabilir. Fakat kafatasında neredeyse kare şekline sahip daha büyük göz soketleri, kalın kaş sırtları, geniş bir ağız ve büyük boyutlu dişler yer alıyor. Homo longi‘nin yeni tür şeklinde tanınmasına öncülük eden Ji, “Harbin kafatası tipik arkaik insan özellikleri gösterse de, kendisini daha önce isimlendirilen diğer tüm Homo türlerinden ayıran ilkel ve türemiş bir özellik mozaiği sunuyor” diyor.

Bilim insanları kafatasının, yaklaşık 50 yaşındaki erkek bir bireye ait olduğunu ve bu kişinin de ufak bir grubun parçası olarak ormanlık bir taşkın ova ortamında yaşadığını düşünüyor. Çin Bilimler Akademisi ile Hebei GEO Üniversitesi’nde primatbilim ve taşıl insanbilim profesörü olan eş yazar Xijun Ni, “Homo sapiens‘ler gibi onlar da memeli ve kuş avlayıp, meyve sebze toplamış” diyor. “Belki de balık bile yakalamış olabilirler.” Harbin kişisinin muhtemelen çok büyük boyutlu olduğu ve kafatasının bulunduğu yer düşünüldüğünde, araştırmacılar H. longi‘nin sert koşullara uyum sağlamış olabileceğini ve bu sayede Asya boyunca dağıldığını ileri sürüyor.

Bir dizi jeokimyasal analiz kullanan Ji, Ni ve araştırma takımları, Harbin fosilinin yaşını en az 146.000 yıl olarak belirliyor ve onu insan türlerinin göçü bakımından dinamik bir dönem olan Orta Pleistosen döneme yerleştiriyorlar. H. longi ve H. sapiens‘in bu dönemde birbirleriyle karşılaşmış olabileceğini ileri sürüyorlar.

25.06.2021 tarihinde saat 23:17’de alınmıştır

Kaynak : https://popsci.com.tr/insanlarin-yeni-akrabasi-ejderha-adam-bize-neandertallerden-daha-yakin-olabilir/

Yorum bırakın